Факти про каву
Факти про каву

Більшість людей не можуть почати свій день без чашки ароматної свіжозвареної кави. Кава один з найуживаніших напоїв в світі. Вживання кави щодня - не шкідлива звичка. Навпаки, доведено, що кава приносить користь. Ранкова чашка кави дає набагато більше, ніж просто заряд бадьорості. Безліч досліджень показали, що кава корисна для печінки, знижує ризик серцевих нападів і 1-2 чашки кави в день знижує ризик ранньої смерті.

6 фактів про каву

1. Проведене дослідження показало, що помірні дози кофеїну - 2 чашки кави, можуть зменшити м'язовий біль після занять спортом. Так само вчені довели, що у людей, які п'ють каву перед тим, як сісти за комп'ютер менше втомлюються шия і плечі.

2. Кава посідає друге місце по продажам в світі. Сума продажів складає більше $ 100 мільярдів. На першому місці нафта. Кава споживається у великих кількостях і є найулюбленішим напоєм після води.

3. У 1500-х в Ефіопії пастух кіз зауважив зміни в поведінці кіз, після того як вони вживали червоні ягоди. Вони ставали дуже енергійними і не спали ночами. Пастух, зробивши напій з кавовими ягодами, зрозумів, що може не спати всю ніч і молитися. Він поділився своїми спостереженнями з монахами, і кава стала відома всьому світу.

4. За статистикою молоді люди витрачають більше грошей на каву, ніж літні. Середньостатистичний американець в рік витрачає $ 1092 на каву, близько $ 20 на тиждень. Приблизно стільки ж коштує новий Iphone.

5. За даними Міжнародної асоціації кави, Європа імпортує більше кави ніж США. Бразилія є провідним експортером кави.

6. Назва еспресо походить від італійського і означає «виражений» або «витіснений». Так як еспресо готується шляхом нагнітання гарячої води, яка під великим тиском проходить через подрібнені кавові зерна.

Ранкова кава
Ранкова кава

Тільки уявіть, який шлях проходить кавове зерно для того щоб ви випили ранкове еспресо. Для приготування чашки кави необхідно 110 зерен кави - 50-55 ягід. На плантаціях збирають ягоди, відсортовують зіпсовані і нестиглі. Після сортування ягоди обробляють, сушать, транспортують на виробництво і обсмажують. Команда професійних барист розробляють рецептури напоїв, для того щоб ранкова чашка еспресо була воістину смачною. За чашкою ароматної кави стоїть кропіткий шлях, який триває три-чотири роки і коштує чималих зусиль людей на кожному етапі виробництва.

Основні види кавових зерен
Основні види кавових зерен

Каву вирощують на досить вузькій смузі уздовж екватора, так званий кавовий пояс. Кавові плоди ростуть в регіонах з жарким кліматом і високою вологістю, тому є тропічною рослиною.

І так поговоримо, про чотири основні типи кавових зерен.

1. Арабіка - становить близько 60% від загального споживання кави в світі. Зерна Арабіки вважаються більш якісними і дорогими. На відміну від Робусти Арабіка має більш яскраво виражену кислинку. Вирощується Арабіка уздовж всього Кавового пояса, але переважно в Латинській Америці. Залежно від того в якому регіоні Кавового пояса вирощено зерно, може змінюватися смак.

2. Робуста є другою за популярністю кава. Це зерна, каву з яких ми звикли готувати вдома. Робуста містить удвічі більше кофеїну, ніж Арабіка, виглядає як маленькі кульки. Зерна робусти відмінно підходять для приготування еспресо завдяки глибокому смаку.

3. Ліберіка вирощується тільки на Філіппінах. Є третім за значимістю сортом кави. Має квітковий, фруктовий аромат, але не може похвалитися смаком. Кава, зварена з ліберіки, виходить слабкою і позбавлена смаку. Через це в чистому вигляді зерна Ліберіки не використовують. Напій виходить недостатньо міцним, занадто гірким і водянистим.

4. Ексцельса - вважається самим не поширеним сортом кави, його споживання становить не більше 7%. Володіє стійким ароматом. За допомогою Ексцельси методом схрещування отримали популярний сорт кави мокко. Ексцельса рідкісний вид кави, і вживати його в первісному вигляді немає можливості.